Ateism, retorik och ordlek
Enligt Encyclopedia Britannica (Storbritanniens nationalencyklopedi) definierar sig 2.3% av jordens befolkning som ateister, medan 11.9% definierar sig som icke-troende. Vad som är väldigt intressant med det här är hur två ord, som innebär precis samma sak, får så olika reaktioner.
För ett par veckor sedan pratade jag med en tjej vid frukosten. Någonstans lyckades jag nämna att jag hade hittate en bra vloggare som ofta behandlar ämet ateism. Nu känner jag inte den här tjejen särskilt bra, men jag är ganska övertygad om att hon inte är kristen, eller följer någon annan religion what so ever. Hennes reaktion var ”jaha, så han sitter bara och snackar skit om kristna?”.
Som sagt är jag inte 100% säker på hennes religösa lägning, men det jag vill komma fram till är hur olika dessa två termer uppfattas. Om du är icke-troende är det rätt okej, du ger ett intryck av att du inte bryr dig särskilt mycket och du har säkert religösa vänner som inte bryr sig om det. Väljer du istället att säga att du ateist, vilket innebär precis samma sak, verkar det som att många tror att du är någon elak, respektlös och inhuman varelse som inget bättre vet än att bråka med varenda kristen människa du ser. Ibland har jag till och med mött människor som trott att man är något sorts jehovas vittne i sekulär form, som pushar sin ”religion” på andra likt en missionär i Afrika. Jag är jätteglad om jag kan få någon att ändra sin inställning och bli en ateist, men jag går inte runt och knackar dörr, jag ringer inte hem till folk jag inte känner eller står på torg och delar ut broschyrer. Jag inkräktar inte på andras liv på det respektlösa sättet.
Ett annat minne jag har gällande tolkningen av ateism var när jag gick i gymnasiet. Jag hade precis börjat ettan och reagerade på att det var så många kristna i min klass. En vän sen tidigare, som var den enda jag kände där i början, blev skitsur när jag påpekade det här och sa någonting om att jag var emot religionsfrihet. Det skulle alltså innebär att det är okej att hävda sin åsikt om man är religös, men det är inte okej om du hävdar en annan uppfattning? Är det frihet?
Det finns många konstiga och oskrivna regler om vad som är socialt accepterat. Många kommer undan genom att ha en bra retorik och därmed ge en possitiv klang till något som borde ha en uppenbart negativt innebörd (ha det i åtanke nästa gång du ser en partiledardebatt så kommer du förstå vad jag menar). Ateism är inte en relgion, ateister är inte onda och respektlösa människor som inget hellre vill än att göra livet surt för andra. Ateism är avsaknaden av en gudstro. Tror du inte på gud? Gratulerar, du är ateist!
-Herr Kratta